Ons ijs biedt echter al dat smaakplezier zonder echte alcohol!
Arrack – een zeer oude geest … en een Zweedse favoriet!
Arak is een sterke drank met een heel, heel lange geschiedenis, van vóór whisky, gin en wodka om er maar een paar te noemen. Arrack komt oorspronkelijk uit Indonesië en/of West-Indië en wordt traditioneel gedistilleerd uit rijst, melasse en palmsap. In de 17e en 18e eeuw was Java een belangrijk suikerknooppunt, en vooral zogenaamd Bataafse arak kwam daar ook vandaan.
Het liefdesverhaal van Zweden met Arrack wordt verondersteld te dateren uit die tijd, als handel via Holland en de Zweden Oost-Indiëvaarders begonnen steeds grotere aantallen eikenhouten vaten naar ons bevroren noorden te brengen.
Naarmate de jaren verstreken, vormde de Arrack de basis voor de steeds populairder wordende Zweedse puncheen zoete drank die uiteindelijk een nationale culinaire schat wordt, vooral geliefd bij studenten en (!) soldaten.
Hoewel het tegenwoordig niet zo immens populair is als tijdens zijn historische hoogtijdagen toen er een overvloed aan verschillende merken was, behoudt de Zweedse punsch nog steeds een sterke positie als Zweedse klassieker.
Ik ben er in ieder geval dol op!
Maar Arrack heeft niet alleen een stempel gedrukt op Zweedse alcohol, maar ook op Zweeds gebak: Tot op de dag van vandaag is de punch rollen (ook wel genoemd “Stofzuiger” [“Dammsugare”]) blijven een van de meest bekende (en gewaardeerde) Zweedse gebakjes. Een ander Zweeds gebakje met Arrak-smaak heeft de toepasselijke naam Arak bal.
De punchrol, zoals je kunt zien, is een heerlijke met marsepein beklede en in chocolade gedoopte rol met een onweerstaanbare vulling met Arrack-smaak. Moet ik zeggen dat deze dromerige creatie een van de zoete dingen in het leven blijft die ik gewoon niet kan weerstaan?
Wil je weten hoe je ze bakt? Uitchecken Linda’s pagina (in het Zweeds, maar dat kun je oplossen met Google Vertalen;-)!
Tegenwoordig worden de meeste van deze gebakjes niet gemaakt met arak-alcohol, maar met essence: hetzelfde geldt voor ons ijs!
Hoe ons ijs te maken
Ja, in plaats van arak alcoholzullen we een veel gemakkelijker beschikbaar (en aantoonbaar gezonder …) alternatief gebruiken: arak essentie. Essence is niet alleen goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen, maar is ook zeer geschikt voor ijs: de toegevoegde hoeveelheid vloeistof is zeer beperkt en in tegenstelling tot alcohol heeft de essence weinig invloed op het invriesproces.
Voor de basis u kunt kiezen tussen uw favoriete recepten je hebt misschien (Franse of Italiaanse op vla gebaseerde, no-cooking philadelphia-stijl, Siciliaanse gelato …). Aangezien de essence slechts een paar eetlepels aan een basismix toevoegt, zullen de meeste recepten goed werken zoals ze zijn, zonder enige aanpassingen!
Zelf besloot ik te kiezen voor een eiloze bodem met meer melk dan room. Om dat te laten werken, heb ik er deze keer voor gekozen om een kleine hoeveelheid van het veelzijdige toe te voegen Taragom: een vrij natuurlijke en zeer krachtige stabilisator afgeleid van de Peruaanse Tara-boom.
Het ijs maken is eenvoudig: meng gewoon de melk en de room in een sauspanzet op het vuur en roer de suiker/taragom/vanille mix erdoor.
Breng de ijsbasis dicht bij het zogenaamde Nappe-stadium: aangezien we geen eieren gebruiken die gepasteuriseerd moeten worden en aangezien taragom niet meer dan dit hoeft te verwarmen om zijn stabiliserende voedselchemie-magie te laten werken, is het voldoende om oplopen tot ongeveer 80º C /176º F.
Eenmaal daar, haal van het vuur en laat afkoelen. Laat de ijsbodem vervolgens bij voorkeur een paar uur of een nacht in de koelkast opstijven.
Als de bodem gekoeld isdraai het in je ijsmachine (of nog steeds bevriezenalleen uw huishoudelijke vriezer gebruiken: zie hier de algemene instructies)
Mocht je wat meer smaak en contrast willen toevoegen, waarom hak je geen pure chocolade fijn? Je kunt de stukjes tegen het einde van het karnen toevoegen of door het afgewerkte ijs mengen!
Een stijlvolle klassieke smaak in ijssetting
Dit lekkere ijs is duidelijk een aanrader voor arak-liefhebbers! Wil je meer contrast, dan is chocolade een zeer geschikte toevoeging. Je zou ook gemakkelijk varianten moeten kunnen maken die meer lijken op de genoemde Zweedse gebakjes, maar dit is een goed uitgangspunt!
De consistentie van het ijs is mooi en goed te scheppen: taragom is een zeer veelzijdige en handige stabilisator, maar zoals gezegd, je zou hiervoor elk favoriet basisrecept moeten kunnen gebruiken: de zeer kleine hoeveelheid gebruikte smaakessentie zal niemand van streek maken. het totale recept is in evenwicht, dus welke manier je ook kiest – ga voor Arrack vooruit!
Arak ijs
Door: Anders@icecreamnation.org
- 150 ml suiker
- 450 ml (weinig 2 kopjes) melk
- 300 ml room
- 2-3 eetlepels invertsuiker (glucose, glucosestroop)
- ongeveer ½ theelepel vanillepoeder
- 3-4 eetlepels arakessence van goede kwaliteit
- ongeveer 1,5 theelepel (ongeveer 9 gram) taragompoeder (LET OP: als je geen toegang wilt/hebt tot taragom, moet je nog een stabilisator toevoegen om de algehele consistentie te behouden … zoals tapioca, arrowroot , maizena, gelatine of eieren: de hoeveelheden zijn afhankelijk van welke vervanger je gebruikt. Bekijk bij twijfel andere basisrecepten en gebruik er een!)
- (optioneel) 50 gram pure chocolade van goede kwaliteit (ik ging voor eentje met ongeveer 70% cacao)
- Meng de suiker met het vanillepoeder en de taragom.
- Giet de melk en de room in een steelpannetje en zet op het vuur.
- Voeg de suiker/vanille/Taragum-mix toe en breng de basis (dichtbij) naar het zogenaamde Nappe-stadium: met Tara-gom en zonder eieren hoef je de basis echter alleen maar op ongeveer 80º C te brengen.
- Haal van het vuur, klop de arakessence erdoor en laat afkoelen, en laat afkoelen in de koelkast voordat u gaat karnen.
- Roer de gekoelde basis.
- Voeg tegen het einde van het karnen (of direct erna) de fijngehakte chocolade toe.
- Doe in een vriezerbestendige container, dek af met plasticfolie en bewaar in uw vriezer … of geniet van het ijs, vers gekarnd!