Mijn smakelijke zomerse ontdekking
Misschien wist je al dat kokos en framboos een hemelse combinatie van ijs was, maar ik moet bekennen dat ik dat niet wist!
Maar onlangs, toen een lokale ijssalon deze verrassend zeldzame combinatie aanbood, kreeg mijn nieuwsgierigheid de overhand (zoals altijd…) – En wat een geweldige smaak-gelukzaligheid!
Dus hier, zonder verder oponthoud, is mijn gemakkelijk te maken recreatie!
Heel weinig ingrediënten, snelle bereidingen, koken op het fornuis niet nodig en een heerlijk resultaat: kan het beter?
De (zeer eenvoudige) manier om het te doen
Het recept kan gemaakt worden met slechts drie ingrediënten: kokosmelk, suiker en frambozenjam.
(Ik heb hieronder echter een paar optionele aanpassingen voorgesteld, bijvoorbeeld als je de totale hoeveelheid “gewone” witte suiker een beetje wilt verminderen.)
Waarom alleen kokosmelk? Nou, persoonlijk vind ik dat ik veel de voorkeur geef aan kokosijsjes die volledig gemaakt zijn van kokosmelk/kokosroom.
Voor het frambozengedeelte raad ik aan om jam van goede kwaliteit te gebruiken. Dit is niet alleen omdat ik lui ben. We mikken hier op een rimpeling en ik moedig iedereen die dat wil aan om van bessen een frambozenpuree te maken: ook dat gaat lukken. Om ervoor te zorgen dat een puree goed werkt als een niet-ijzig en structureel nuttig onderdeel van het ijs, zou ik ook willen voorstellen om er wat suiker aan toe te voegen en het liefst ook een beetje te koken om het watergehalte te verminderen en zorg ervoor dat de suiker goed verdeeld is. En als je dat allemaal doet, ben je eigenlijk al goed op weg om jam te maken, dus …
In mijn zoektocht naar vereenvoudiging ging ik naar de plaatselijke winkel en kocht wat kokosmelk en een goede frambozenjam.
Voor de kokosmelkga voor ongezoet, met een vetgehalte van minimaal zo’n 17-18%: als je de dikkere kokosnoot vindt room-type, het werkt zelfs).
Voor de jam, ga voor het beste wat je kunt. Het liefst iets met een frambozengehalte van minimaal 50%. Oh, en de jam moet bij voorkeur
worden gezoet met suiker, aangezien veel “niet-suikerzoetstoffen” simpelweg de antivrieseigenschappen missen die zo belangrijk zijn voor gebruik in ijs.
Stap één: Meng alles behalve de jam
Ja, zo simpel is het!
Kokosmelk + suiker = onze ijsbasis klaar om te karnen (of nog in de vriezer als je geen ijsmachine hebt).
Maar ik beloofde afew optionele tweaks, en je vindt ze ook in het onderstaande recept.
Eerst, als je de totale hoeveelheid suiker een beetje wilt verminderenkunt u overwegen een deel ervan te vervangen door berkensuiker (ook bekend als xylitol): het beste “suikervrije” suikeralternatief dat ik ken, dat niet alleen naar suiker smaakt maar zelfs betere antivrieseigenschappen heeft dan gewone witte suiker en daarom uitstekend werkt in ijs.
Voor wat subtiel toegevoegde smaakdiepte, voeg een snufje zout toe.
Voor sommigen extra “kokos gevoel”overweeg er wat toe te voegen kokosnoot vlokken naar de basis tegen het einde van het proces.
Stap twee: Draai het kokosijs om
Als je geen ijsmachine hebt, kun je de basis toch invriezen in je keukenvriezer.
Stap drie: Rimpel! (of marmer…)
Neem het afgewerkte ijs, doe het in een diepvriesbestendige container en egaliseer het oppervlak. Verdeel nu de frambozenjam gelijkmatig over het ijs.
Neem een vork, een mes of iets dergelijks en begin te wervelen. Hoe meer je wervelt, hoe minder duidelijk rimpeleffect. Dit kan echter niet slecht zijn – als je de jam veel met het ijs mengt, zal het effect eerder “gemarmerd” zijn dan “gerimpeld”, wat op zichzelf al heel mooi kan zijn.
Als de jam naar wens is gemengd, leg je een plastic folie op het ijs en leg je het in de vriezer om op te stijven.
Laat het ijs minimaal een paar uur in de vriezer staan en bij voorkeur een nacht.
Kokos en framboos: een heerlijke combinatie
Geen twijfel mogelijk – dit is een van de mooiere ijscombinaties die ik ben tegengekomen: een duidelijk geval van wanneer 1 + 1 veel groter is dan 2. Nogmaals – wie wist dat kokos en framboos zo’n gelukkig smaakhuwelijk zouden zijn?
Dat het ijs ook nog eens zo ontzettend makkelijk te maken is, maakt het alleen maar aantrekkelijker. En het bewaart goed in de vriezer, met behoud van een aangename schepbaarheid.
Dus waar wacht je op? Pak wat kokosmelk en frambozenjam en creëer nu wat van dat bevroren geluk!
Kokos-frambozenijs
Door: Anders@icecreamnation.org
- 600 ml (ongeveer 2½ kopjes) ongezoete kokosmelk (of nog beter, kokosroom; vetgehalte minimaal rond de 17-18 %)
- 200 ml suiker (of eventueel 100 gram berkensuiker plus 50 gram suiker)
- (optioneel) 1-2 eetlepels invertsuiker (glucosestroop, glucosestroop of dergelijke)
- 130 gram (ongeveer 100 ml) frambozenjam van goede kwaliteit (ga voor een hoog fruitgehalte!)
- snufje zout
- Optioneel: wat kokosvlokken om toe te voegen aan de bodem (of aan het afgewerkte ijs)
- Klop de kokosmelk/room samen met de suiker(s) en het snufje zout.
- Draai deze kokosbasis in je ijsmachine (of vries nog in in je vriezer) tot hij bijna gaar is maar nog een beetje zacht.
- Bij gebruik: voeg de kokosvlokken tegen het einde van het karnen toe aan het ijs of voeg ze toe na het karnen en meng ze erdoor.
- Doe het kokosijs in een vriezerbestendige bak, verdeel de frambozenjam er gelijkmatig over en roer de jam door het ijs met behulp van een vork, een mes of iets dergelijks: hoe meer je ronddraait, hoe minder duidelijk de rimpeling effect zal zijn (LET OP: dit zou uiteindelijk het zogenaamde gemarmerde effect creëren: veel discreter dan de typische rimpel maar nog steeds aangenaam voor het oog).
- Zet het gewervelde/gemarmerde ijs terug in de vriezer en laat het minstens een paar uur opstijven, maar het liefst een nacht.
3.5.3251