De Doeriangeprezen als de “King of Fruits”, is waarschijnlijk ‘s werelds meest verdeeldheid zaaiende vrucht.
Degenen onder ons die ervan houden, kunnen hartstochtelijk doorgaan over de voortreffelijke en unieke smaak, de weelderige boterachtige textuur en de meeslepende geur. Maar degenen die er niet van houden, hebben meestal de neiging er een hekel aan te hebben, omdat ze net zo hartstochtelijk bereid zijn hun afschuw te uiten over zowat elk aspect van de vrucht, vooral de overweldigende penetrante geur geur.
De Durian groeit aan bomen afkomstig uit Zuidoost-Azië, meer bepaald de regio’s Borneo en Sumatra. Tegenwoordig heeft de populariteit van het fruit geleid tot grootschalige plantages in verschillende andere landen in de regio, zoals Maleisië en Thailand, helaas met overeenkomstige zorgen over ontbossing en andere negatieve gevolgen voor het milieu.
Terwijl sommigen hebben ingestemd lustopwekkende eigenschappen aan de vrucht, het is waarschijnlijk zijn unieke smaak, textuur en geur dat zijn vele fans voor zich heeft gewonnen. Maar hoewel Durian misschien “een verworven smaak” is, verklaart het niet echt waarom sommige mensen de vrucht gewoon niet kunnen uitstaan!
De stinkende geur – die van fruit tot fruit kan veranderen – is waarschijnlijk een groot deel van de reden. Zoals je misschien hebt gehoord, is het in een aantal hotels en de metro in Singapore niet toegestaan om Durian-fruit mee te nemen! Dat gezegd hebbende, speelt ook het niveau van rijpheid een rol – zelfs de meeste fans hebben de neiging om uit de buurt van overrijpe Durians te blijven.
Ja, tekens zoals deze (uit de Singaporese metro) ziet Durians er behoorlijk slecht uit. De meeste locaties, zoals hotels en transportbedrijven, hebben echter waarschijnlijk algemene regels die u vragen om geen te stinkende of anderszins onaangename spullen mee te nemen die andere klanten van streek kunnen maken.
Wie echter de geur tart en de vrucht een kans durft te geven, kan een levenslange liefde voor de vrucht ontwikkelen! Dus zet je negatieve vooroordelen opzij – je zult aangenaam verrast zijn door de unieke en boterachtige consistentie en een smaak die anders is dan de meeste andere!
Durian-ijs op twee verschillende manieren
Zelfs in Azië zijn Durian-vruchten vaak duur. Het is vaak onbetaalbaar om ze in andere delen van de wereld te bemachtigen.
Omdat ik geen realistische hoop heb ooit vers fruit te bemachtigen waar ik woon, koos ik voor het (nog steeds dure maar) beter toegankelijke alternatief: vacuüm gedehydrateerde vrucht. Zelfs een kleine tas was kostbaar, maar de inhoud zou voldoende zijn voor minstens twee kostbare batches.
Ik kan niet instaan voor ander fruit, maar de gedehydrateerde durian werkte geweldig! Het belangrijkste was dat het de smaak echt naar voren bracht. Maar het had ook andere ijs-positieve eigenschappen: het gedroogde fruit bevatte geen toegevoegd water (vereenvoudigt altijd dingen bij het maken van ijs) en de broze stukjes werden gemakkelijk geplet/verpulverd en verspreid over de rest van de bodem.
Eerste en gemakkelijke versie, of Hoe maak je het zonder een ijsmachine
Ja, je kunt ook zonder ijsmachine uitstekend Durian-ijs maken. Omdat ik op vakantie was en de drang voelde om nog een batch te maken om mijn broer (ook een fan) aan te bieden, heb ik een uiterst eenvoudige versie op basis van gezoete gecondenseerde melk en roommogelijk om nog in te vriezen in de huishoudvriezer.
Werkt het? Ja! Degenen die testten waren behoorlijk lyrisch, dus dit is een perfect solide optie!
Het enige wat je hoeft te doen is 1) wat room kloppen, 2) de gezoete gecondenseerde melk toevoegen, en 3) het geplette/verpulverde durian fruit toevoegen. Roer het geheel door, giet het in een bakje en zet het in de vriezer (zie de still-freeze instructies in de link hierboven) tot het ijs eindelijk is neergedaald: dat is alles!
Tweede en meer vla-achtige versie (met of zonder ei)
Als je een ijsmachine hebt, is dit de vla-achtige manier die ik heb geprobeerd. “Vla-achtig”? Welnu, dit ijs kan met of zonder eieren worden gemaakt, maar het eindresultaat zal in beide gevallen vrij gelijkaardig zijn (en vla-achtig).
Als je het zonder eieren wilt doen, volg dan mijn voorbeeld en vervang de eieren door een heel kleine hoeveelheid Taragom: een zeer veelzijdige (en vrij natuurlijke) stabilisator afgeleid van de Peruviaanse Tara-boom die zorgt voor een grote consistentie, zelfs als er geen eieren zijn ;-). Taragom heeft geen zeer hoge temperaturen nodig om de stabiliserende eigenschappen te activeren – erg praktisch!
Begin met het pletten/verpulveren van het gedroogde fruit. Hoe kwetsbaar de stukken ook zijn, dit zou heel gemakkelijk moeten zijn – gebruik een vijzel of een hamer!
Kies nu tussen het gebruik van taragom (en geen eieren), of eidooiers (en geen taragom).
Bij gebruik van Taragommeng de minuscule hoeveelheid die je nodig hebt met wat suiker: dit om te voorkomen dat de kauwgom gaat klonteren wanneer deze later in de vloeibare rest van de basis wordt gemengd.
Nu, laten we meng de custard(achtige) basis: als je de Tara gum gebruikt, klop dan de tara/suiker mix samen met de rest van de basis (de melk, de room, de vanille en de rest van de suiker(s)). Voeg het geplette/verpulverde durian fruit toe en breng aan de zogenaamde Nappe-fase (ongeveer in de 82-84º C /180-183ºF-bracket. Let wel – aangezien het hier niet nodig is om eieren te pasteuriseren, hoef je strikt genomen alleen maar naar ongeveer 80º C /176ºF te gaan om de stabiliserende eigenschappen van taragom)
Gebruik je geen taragom? Voeg gewoon de alternatieve eidooiers toe aan de rest van de basis en – onder regelmatig kloppen – breng het allemaal naar het Nappe-podium!
Zodra de bodem de gewenste temperatuur heeft bereiktneem van het vuur en laat afkoelen.
Eenmaal afgekoeld, zet de bodem in de koelkast om af te koelen voor een paar uur of een nacht ervoor het karnen in je ijsmachine.
Een heerlijk en zeer verdeeld ijs
Heb je eerder Durian-fruit geprobeerd en ben je er dol op, ik denk dat het veilig is om te zeggen dat je ook van dit Durian-ijs zult houden!
Heb je Durian eerder geprobeerd en vond je het niet leuk, dan is de kans misschien groter.
In mijn huishouden lijk ik de enige te zijn die van Durian houdt. Hoewel ik van het ijs hield, moet ik helaas melden dat andere familieleden het volkomen walgelijk vonden: – /
(Maar ik moet er ook aan toevoegen dat een van mijn neefjes – verder niet zo dol op Durian-fruit – het Durian-ijs veel lekkerder vond dan de vrucht zelf: een positieve recensie die mijn Durian-liefhebbende hart verwarmde 🙂 )
Gelukkig zijn er nog steeds velen die deze bijzondere vrucht en zijn unieke smaak diep koesteren. Ben jij misschien een van ons?
Als je Durian nog niet eerder hebt geprobeerd, hoop ik dat je een open geest zult hebben en zult proberen wat waarschijnlijk een van de meest unieke en verdeeldheid zaaiende smaken moet zijn!
Durian-ijs (gedehydrateerd fruit)
Door: Anders@icecreamnation.org
- 350 ml melk
- 350 ml room
- 240 ml (ongeveer 1 kop) suiker
- 1-2 eetlepels invertsuiker (glucosestroop, glucose of dergelijke)
- 1 theelepel vanillepoeder
- ongeveer 35 gram gedehydrateerd Durian fruit
- Ongeveer 6 gram (ongeveer 1 theelepel) Taragom (of 5 eidooiers)
- 1 blik gezoete gecondenseerde melk
- 500 ml (ongeveer 2,1 kopjes) room (matig opgeklopt)
- ongeveer 30 gram gedehydrateerd Durian fruit, geplet/verpulverd
- Begin met het pletten/verpulveren van de gedroogde stukjes fruit.
- Meng de room, de melk, de suiker(s) en de vanille in een sauspan (als je taragom gebruikt, meng het dan met wat suiker voordat je het toevoegt. Als je in plaats daarvan eidooiers gebruikt, voeg ze dan toe met de rest van de ingrediënten ).
- Voeg het geplette/verpulverde fruit toe aan de rest van de bodem.
- Breng het mengsel onder regelmatig kloppen naar het zogenaamde Nappe-stadium (ongeveer in de 82-84º C /180-183ºF-bracket. Als je geen eidooiers maar Tara gum gebruikt, is het voldoende als je de basis op ongeveer 80º C brengt. /176º F)..
- Als je klaar bent, haal je het van het vuur en laat je het afkoelen, en dan een paar uur of bij voorkeur ‘s nachts afkoelen.
- Draai in je ijsmachine.
- Geniet vers of giet in een vriezerbestendige container, dek af met plastic folie en zet in de vriezer.
- Klop de room en combineer met de gezoete gecondenseerde melk.
- Voeg het geplette/verpulverde fruit toe en meng goed.
- Giet in een diepvriesbestendige container en plaats in uw huishoudelijke vriezer.
- Voor het beste resultaat, vries het nog steeds in door uw ijs ongeveer om het uur te controleren gedurende de eerste uren van het invriezen en roer het dan rond met een vork of iets dergelijks: dit om het bevriezen te egaliseren, voeg wat lucht toe aan het ijs en verbeter het het eindresultaat..
3.5.3251