Het lijdt geen twijfel dat deze Baked Mac and Cheese Bites een familiefavoriet zullen worden! Of ze nu worden geserveerd als kleine hapjes of als een leuk bijgerecht… ze zullen de ster zijn van uw volgende bijeenkomst!
Mmmmm…macaroni en kaas…iets waar de meesten van ons al van dromen sinds we kinderen waren. Er is niets zo bevredigend als een kom van die romige kaasachtige goedheid. En we zijn op een LOONNGG-weg gekomen sinds de originele blauwe doos.
Veel smaken, pastavormen en zelfs opties voor veganistische mac en kaas! Het is een nieuwe grens voor “macs voor iedereen”, en deze “hapjes” geven ons nog een manier om van ieders favoriete eten te genieten.
Ik dacht al maanden aan deze gebakken mac and cheese bites. Zou het niet leuk zijn om onze kerstboompasta te gebruiken en kleine hapklare apps te maken voor onze vakantiebijeenkomsten?
Maar ik was verscheurd omdat het kerstdiner echt opgefleurd kon worden met een klein kopje kerstmac.
De meeste familiefeesten vragen om stoofschotels en troostmaaltijden, dus een bijgerecht met macaroni en kaas leek een goed idee.
Dus, in een poging om mijn beide creatieve gedachten te bevredigen, besloot ik om beide opties te testen en te creëren. (Ja, we hebben deze op de 25e. En ja, ik heb ze deze feestdagen tot nu toe meerdere keren geserveerd!)
Zelfgemaakte Mac en Cheese Bites
Het goede nieuws is dat dit recept voor zelfgemaakte mac en cheese bites eenvoudig is. En vol van smaak. En gewoon zo ontzettend schattig. En ze kunnen van tevoren worden gemaakt.
Het controleert veel vakjes voor een drukke moeder die wil koken maar niet veel tijd heeft.
De eerste stap is het maken van de korst. Drie simpele ingrediënten om een soort “basis” voor de bites te creëren. We hebben deze kleine jongens nodig om bij elkaar te blijven en er is niets beters als Ritz-crackers, boter en kaas erbij betrokken zijn.
Ik vind dat mijn korst het beste werkt als ik mijn Cuisinart gebruik om de crackers rond te dwarrelen totdat ze fijn zijn geplet. Het duurt ongeveer 1 minuut en wanneer toegevoegd aan de gesmolten boter en gemengd met de geraspte cheddar, heb je een smakelijk korstje dat perfect is voor deze hapjes.
Nog een opmerking: ik koop de reeds versnipperde verpakte cheddarkaas en gebruik een mes om de cheddar-snippers in nog kleinere stukjes te hakken voordat ik ze door de korst meng.
Dit zorgt voor een meer consistente korststructuur en is gemakkelijker om mee te werken, vooral met de mini-muffinvormpjes.
Hoe maak je Mac en Cheese Bites
Voor deze tijd van het jaar leek pasta in de vorm van een kerstboom de perfecte keuze. Maar mijn gedachten zijn al afgedwaald naar Game Days en de gedachte aan kleine voetbal- of basketbalpastahapjes! Of Valentijnsdag, St. Patrick’s Day en alle aankomende feestdagen.
Het is eindeloos leuk omdat elk van onze pastavormen zou kunnen werken. Voetbalfeest – ja! Dinosaurusverjaardagsfeestje – zo leuk! Gebruik gewoon je fantasie.
Of, als je geen Pastabilities-vormen in je voorraadkast hebt, gebruik dan gewone ole elleboog macaroni. (Het doet me pijn, maar doe het 😊).
De zachte kruidenkaas die ik gebruikte was de Boursin merk. Ze maken meerdere smaken zoals knoflook en kruiden of sjalot en bieslook. Beide werken voor dit recept.
En andere smaken en merken kunnen worden vervangen zoals Alouette onder vele anderen. Kies gewoon een smaakcombinatie en experimenteer.
Het recept is behoorlijk onfeilbaar. De gekruide kazen voegen net genoeg smaak en romigheid toe aan het recept, waardoor deze hapjes moeilijk te weerstaan zijn. Zoveel meer smaak dan je gewone mac en kaas!
Mac and cheese bites maken duurt maar een paar stappen. Een snelle “roux” maken met boter en bloem is de eerste stap voor de kaassaus. Dit werkt als een verdikkingsmiddel en helpt de algehele consistentie van de beten.
Je voegt de melk toe en blijft kloppen tot je een iets dikkere basis hebt. Nadat je de cheddarkaas en de andere ingrediënten hebt toegevoegd en je een gladde kaasachtige saus hebt, ben je klaar om de pasta toe te voegen.
Wanneer je kaas en pasta zijn gecombineerd en je klaar bent om de kopjes te vullen, heb ik geleerd dat het gebruik van je vingers en het naar beneden drukken van het mengsel helpt om de kopjes te vullen en eventuele gaten of gaten in de muffinvorm weg te werken.
Onze pastastukken zijn iets groter dan gewone elleboogmacaroni, dus we moeten wat meer voorzichtig zijn. Dit zorgt voor een volle kop met een meer uniforme vorm wanneer je deze zelfgemaakte mac and cheese bites serveert!
Als je het bijgerecht “grotere” happen maakt, dan is je opbrengst ongeveer 18 kopjes. Ik hou van de grootte hiervan op een bord, omdat het de perfecte hoeveelheid mac is voor een individuele portie.
Mac en Kaas Voorgerechten
Voor de kleine hapjes van het voorgerecht maak je ongeveer 4 dozijn of 48 kleine hapjes … genoeg voor elk feest! En ze zullen snel verdwijnen, zoals ik hier thuis de afgelopen weken heb gezien – het perfecte hapje.
Je hebt slechts ongeveer 2-3 theelepels vulling nodig voor deze heerlijke Mac & Cheese-hapjes. Neem even de tijd om ze allemaal zorgvuldig te vullen! Ik heb hieronder nog een paar opmerkingen om het succes van uw recept te garanderen.
Recepttips voor eenvoudige Mac en Cheese Bite
- Probeer de bites niet te vroeg uit de pan te halen! Ze hebben hun rust nodig, anders vallen ze uit elkaar!
- Om het kerstthema te benadrukken, of welke gelegenheid je ook viert, gebruik je wat van het overgebleven kaasachtige mengsel in de pan als “lijm” om de extra stukjes pasta bovenop de hapjes te plakken!
- U kunt hapjes 1-2 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Leg op een bord of bakplaat en dek stevig af met plasticfolie. Verwarm de hapjes gedurende 10 minuten in een oven van 350 graden.
- Mini mac-voorgerechthapjes kosten minder tijd, ca. 8 minuten.
- Je kunt bites tot 4 weken invriezen. Breng op kamertemperatuur voordat je het 8-10 minuten in een oven van 350 graden verwarmt, afhankelijk van de grootte.
- Om wat vakantiekleur aan hapjes te geven, heb ik wat rode en groene paprika’s in blokjes gesneden en kort gebakken met een theelepel olijfolie. Daarna sprenkelde ik over de toppen en ook op mijn schotels. Mooi!
- In plaats van pepers kan paprika ook gebruikt worden om macaroni bites te garneren!
We hebben onze borden vol met macaroni en kaas hier bij Pastabilities. Of het nu gaat om een eenvoudig doordeweeks diner met onze biologische Mac en Cheese in een doos in leuke vormen voor kinderen, onze recepten voor Homemade Mac ‘n Cheese, Healthy Butternut Mac and Cheese of deze nieuwste Baked Mac and Cheese Bites, we weten dat je er veel zult vinden manieren om deze combinatie voor uw gezin te laten werken!
Volg ons op Instagram voor meer happenings bij Pastabilities @worldofpastabilities of op Facebook @pastashoppeusa. We zouden het leuk vinden als je je plezier aan tafel met ons deelt! Geniet van vrienden en fijne feestdagen!
Afdrukken
Ingrediënten
Voor de korst:
1 mouw Ritz-crackers, geplet (een beetje over 1 kopje)
6 T. boter, gesmolten
¼ kopje geraspte cheddarkaas
Voor de macaronivulling:
14 ons. zak Christmas Tree Pasta (of welke leuke vorm dan ook!)
2 T. olijfolie
2 T. boter
2 T. meel
¾ kopje melk
2 ½ kopjes geraspte scherpe cheddar kaas
5 ons. van Boursin knoflook en kruidenkaas, of elke smaak of kruidenkaas
¼ kopje zure room
2 grote eieren, kamertemperatuur en licht geslagen
Zout en peper naar smaak (een snufje)
Rode en/of groene paprika’s, in blokjes gesneden voor garnering (optioneel)
Instructies
Verwarm de oven voor op 375 graden.
Met dit recept maak je 18 normale muffin-hapjes voor een bijgerecht, of ongeveer 4 dozijn mini-hapjes voor een aperitief.
Welke kant je ook op gaat, spuit de muffinvormpjes in met kookspray.
Laat voor de korst de crackers in een Cuisinart sudderen tot ze fijn gemalen zijn.
Smelt 6 T. boter en voeg crackerkruimels en ¼ kopje geraspte cheddar toe in een kom. Roer tot goed gecombineerd.
Voor de gewone muffinvorm doe je 1 theelepel van het mengsel op de bodem van elke muffinvorm.
Voeg voor de mini-muffinvormpjes slechts 1 theelepel toe aan elke kop.
Druk het mengsel stevig aan totdat het is ingepakt en houd er rekening mee dat een deel van het mengsel langs de zijkanten van de beker omhoog kan komen. Dit zorgt voor een stevige basis voor de beten.
Maak je pasta klaar! Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar zorg ervoor dat je het vuur ongeveer 1 minuut eerder van het vuur haalt, zodat de pasta al dente is.
Giet de pasta af, spoel af met koud water en meng met 2 el olijfolie.
Leg de pasta opzij en bewaar ongeveer ¼ kopje pastavormpjes om als garnering bovenop de hapjes te gebruiken (ik leg graag de gekleurde opzij!).
Smelt in een middelgrote pan op middelhoog vuur 2 T. boter, voeg dan bloem toe en klop tot gecombineerd.
Voeg melk toe en klop constant tot het mengsel ongeveer 1-2 minuten begint in te dikken. Zet het vuur laag.
Voeg cheddar, Boursin-kaas, zure room en losgeklopte eieren toe. Roer tot de kaas is gesmolten en het mengsel goed gemengd is. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Voeg pasta toe aan het mengsel en meng voorzichtig tot alle pasta bedekt is.
Voor een gewone muffinvorm, voeg een volle ¼ kopje mengsel toe aan elke kop, bovenop de korst. Voor een mini-muffinvorm gebruik je slechts ongeveer 2-3 theelepels vulling voor elke hap.
Druk met je vingers het mengsel in elk kopje om de openingen rond het kopje op te vullen.
Bak gedurende 12-14 minuten. Haal uit de oven en garneer elke hap met een of twee stukjes gereserveerde pasta.
Laat mac and cheese bites ongeveer 10 minuten rusten om ervoor te zorgen dat ze bij elkaar blijven.
Ga met een scherp mes langs de rand van elk kopje en verwijder voorzichtig de beet.
Serveer onmiddellijk!